diumenge, 28 d’octubre del 2012

EL PARATGE D'ESCLET


Sant Vicenç d’Esclet és una petita ermita mil·lenària al sud del terme de Cassà de la Selva. L’indret és solitari i rural. Pels volts, només alguns massos dispersos, fins i tot abandonats, i un petit prat de dall de terra baixa, relíquia d’altres temps més pausats i manuals i menys a l’engrós. Sovint aquest prat i el seu voltant és un refugi per molts animals salvatges que busquen tranquil·litat i un lloc on fer la seva sense destorb.

 Falcó pelegrí jove, avui, a uns camps vora Sant Vicenç d'Esclet  (fotos: Toni Mariné.)

divendres, 26 d’octubre del 2012

REFLEXIÓ

Són necessàries més hores de reflexió a l'escola, assessoraments, treball conjunt al nivell i al cicle, sobre tot entorn el treball de medi com a eix de les activitats. La Hora Oberta (H.O.) implantada en alguna escola com el Pere Torrent de Lloret de Mar, sembla una bona proposta, però s'ha de dotar de metodologia i objectius reals. Caldria una hora setmanal per voltar per l'entorn i captar noves propostes per treballar el medi des del medi més proper.
També cal planificar l'expressió oral a través de la implementació de formes de treball i reforços que la motivin i la permetin.
La tutoria ha de ser un substracte pel tractament de la diversitat, la inclusió, el coneixement, la confiança i l'autoestima. Un espai per l'escolta i l'expressió dels propis objectius, i per l'avaluació.
Cal fomentar l'expressió d'experiències i desitjos propis, la planificació de projectes, un treball significatiu (visualitzador dels resultats) i gratificant, la cooperació i el companyerisme, la creació de xarxes d'amistad, la presa de decisions i un treball de les emocions, amb les emocions i emocionant.

dilluns, 22 d’octubre del 2012

RECURSOS TIC PER L'ANGLÉS

Doncs això, el meu recull de recursos TIC per l'anglés

Que aprofiti!!!


-  RECURSOS D’ANGLES ORDENATS PER NIVELLS.
-  RECURSOS I JOCS PER TREBALLAR L’ANGLES A INFORMATICA I A L’AULA. Molt bona.
-  LEARN ENGLISH – BRITISH COUNCIL. Games, words, songs, stories, poems, postcards, links, parents.
-  FREE ENGLISH LANGUAGE COURSES
-  RECURSOS PER L’AUTOAPRENENTATGE DE L’ANGLES, PER UN CERT NIVELL. Molt interessant l’apartat de cançons, amb lletres, glosari, exercicis, videos,... ordenat per dificultat.
-  CANÇONS I RECURSOS PELS MES PETITS. Molt suggerents, amb videos i mp3 de les cançons.
-  FREE PRINTABLES FOR TEACHERS
-  EINES PER FER COSES EN ANGLES: Crossword puzzle maker, p. Ex.
-  ORIGAMI FACIL I GRAFIC. En angles.
-  ENGLISH FUN GAMES FOR TEACHERS AND STUDENTS.
-  JClic:
learning english 1,2 i 3. Vocabulary.
-  GAMES & STRATEGIES FOR TESL. Web d’un mestre d’angles de primària. Metodologia i recursos molt suggerents. Games, festivals, flashcards, links, etc.
-  The little animal activity centre. Activitats per als mes petits
-  LET’S START English to young learners. Web d’una mestra d’anglès de primària amb recursos variats. Curriculum, materials, projects.
-  WELLCOME TO WELLTOWN. Treball d’habits amb nens i nenes de 5 a 7 anys.
-  pàgina d'anglès del CEIP La Canonja  on els alumnes de Cicle Mitjà i Cicle Superior de Primària podran realitzar activitats diverses:  crosswords, quizzes, fill the gaps, order, match, ... ordenat per topics.
-  Learn English with Video Immersion

-  Recursos del ceip puigdarques
-  CUSTOMIZE AND VOICE YOUR AVATAR
-  Altres



http://useeangelsalemany.blogspot.com/p/celia.html recursos per aprenentatge autonom





www.flavionet.com LYRDB La mayor base de datos del mundo de letras de canciones.

dimecres, 17 d’octubre del 2012

"FICHITIS AGUDITIS"


Modern talking tales

“FICHITIS AGUDITIS”

El mestre es queixava des de feia temps de mal de cap, d’excés de feina, de falta de disciplina dels nens d’ara, de no saber què fer amb els incorregibles ni amb els que no tenen “gaire capacitat”, que la diversitat el mata, que a aquest pas no acabaran el currículum, que no aniran ben preparats a secundària, que s’han d’acostumar a tenir deures cada dia per poder estar preparats per secundària, ... que si això o allò o allò altre, sempre excuses, entrebancs externs que no li deixen fer bé la seva feina. Ell, la feina ja la fa molt bé: posa exàmens, posa molts deures, corregeix, posa més deures, més exàmens, segueix el llibre, fa fitxes i més fitxes, fins i tot personalitzades per ell mateix sobre el temari, programa les classes de tota la setmana en mitja hora i es treu tot el treball de sobre en el mínim temps possible. És un tio resolutiu, que es treu la feina de sobre i fa rutllar la maquinària escolar com deu mana.
Però no es troba bé.
D’un temps ençà es troba com marejat, confús, mig perdut. Ha provat les vitamines, el balneari i fins i tot la casa de repòs però el seus esforços han estat debades. Li roda el cap, té migranya, no té ganes de res i, el més greu de tot: fins i tot té dubtes. Ara resulta que potser l’edifici en el que viu, fet de currículums vells coneguts, atapeïts i sanguinolents de culpes alienes, i de proves estàndard i precises que mesuren allò que ja se sap sense sorpresa, esta fet de prejudicis i de cultura de la mala fe, de maons de classisme social, injustícia i comoditat cega i estúpida.
En el seu malson se’n va a la consulta del metge-pedagog, amb por dels pitjors auguris. De la taula estant, el metge-jutge es mira amb posat greu la seva radiografia i sentencia: vostè te fichitis aguditis. La fichitis aguditis és una malaltia d’inflamació de la feina del treball escolar per aplicació de formularis, on l’alumne és considerat un mer emplenador de frases i preguntes de resposta única. La seva funció no és l’aprenentatge sinó la demostració de que se sap respondre exactament el que es demana i també donar cos i tangibilitat física  a la feina escolar, sent el resultat final un fantàstic àlbum de cromos-fitxes com un piano i que demostra fefaentment que el nen s’ha dedicat a la contestació i resolució d’exercicis mecànics la major part del temps escolar.
-         Li recomano que deixi totalment de banda les fitxes com a mesura de desintoxicació.- diu el sant oracle de la ciència-ficció pedagògica.
-         I que faig, ara.- Li respon, al·lucinat, el mestre, pobre.
-         Faci projectes, home, faci projectes. – Li respon l’altri.
-         Però es que jo...no...- respon el mestre.
-         No se m’aturulli, home, que no hi ha per tant, només ha de fer el mateix que ha fet sempre, però amb un lleuger tint de vida real.- fa el sàtrapa. I continua: - Canvii les dades per altres de més properes i significatives per l’alumne i ja pot continuar la seva vida com fins ara. Però ja no li digui més fitxes...- silenci còmplice i displicent.- digui-li dossier de treball o Plataforma eleven que fa més modern.

LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES

Fantàstica Brain Talk d'Itziar Laka  sobre la vida secreta de les paraules: de què estan fetes les paraules?

dimecres, 3 d’octubre del 2012

LA ECONOMIA DEL BIEN COMÚN

Un nou paradigma econòmic que ens ha de fer canviar. 



Hay algo que funciona más allá del capitalismo y del comunismo La economía del bien común, el modelo económico alternativo de Christian Felber, ha despertado un enorme interés en todo el mundo. Prueba de ello es que en menos de un año, centenares de ciudadanos, políticos, asociaciones y empresas se han unido a esta iniciativa y no parece que esto vaya a acabar aquí. Esta teoría está basada, al igual que una economía de mercado, en empresas privadas e iniciativa individual. Sin embargo, la diferencia con los modelos anteriores estriba en que las empresas no se esfuerzan por competir entre ellas para obtener más beneficio económico, sino que cooperan para conseguir el mayor bien común para la sociedad en su conjunto. En este revolucionario libro, bestseller en Austria y Alemania, se explican detalladamente los principales valores sobre los que se asienta el modelo auspiciado por Felber: dignidad humana, solidaridad, sostenibilidad ecológica, justicia social y democracia.

RESUM DEL LLIBRE: (ULL AL PUNT 14)!!!!!


La economía del bien común
El modelo económico del futuro
Resumen de Cristian Felber, abril de 2011
La economía del bien común es un libro de 150 páginas que se publicó el 16 de agosto de 2010 en la editorial vienesa Deuticke. Los fundamentos teóricos habían sido elaborados en un libro precedente „Nuevos valores para la economía”, del mismo autor (Deuticke, 2008). Desde entonces, una veintena de empresarios ha participado en la tarea de desarrollar y detallar el modelo. Uno de los objetivos de la publicación del libro es escapar de la estéril dicotomía “lo que no es capitalismo tiene que ser comunismo” y ofrecer una alternativa sistémica humana. En el apéndice del libro, 70 empresas apoyan el modelo con su firma – lo cual es una señal de que el modelo no sólo es una hermosa idea utópica, sino que ha emergido desde la práctica empresarial. Hoy, unas 250 empresas apoyan el modelo y 70 se han decidido a implementarlo. 

1. La economía del bien común reposa sobre los mismos valores que hacen florecer nuestras relaciones interhumanas: confianza, cooperación, aprecio, co-determinación, solidaridad, y acción de compartir. (Según recientes investigaciones científicas, las buenas relaciones interhumanas son uno de los factores que más contribuyen tanto a motivar a los seres humanos como a hacerlos felices.)
2. En la economía del bien común el marco legal experimenta un giro radical al pasar de estar orientado según los principios de competencia y avidez de lucro a los de cooperación y solidaridad. El significado del éxito empresarial cambia de beneficio financiero a contribución al bien común. 
3. El bien común será predefinido en un proceso participativo desde abajo y luego pasado a una asamblea democráticamente elegida y anclada en la constitución a través de referéndum.
4. Un nuevo balance principal mide el bien común: el balance del bien común. Este balance mide rendimientos sociales, ecológicos, democrátios y de justicia distributiva, cuyo conjunto constituye el nuevo sentido de “éxito empresarial”. Este ya no se mide en términos monetarios, sino en puntos neutrales. El máximo que se puede alcanzar son 1000 puntos del bien común.
5. Las empresas con los mejores balances disfrutan de incentivos y ventajas legales que les permiten cubrir sus costes mayores y ofrecer los productos éticos a precios inferiores que los no éticos: tasas de impuestos reducidas, créditos con interés reducido, prioridad en la compra púbica y programas de investigación, ...
6. El balance financiero será el balance secundario. El beneficio financiero, antes el fin de la actividad empresarial, se convierte ahora en un medio del neuvo fin: el bien común. Eso significa que sólo serán permitidas aquellas aplicaciones del beneficio financiero que aumenten el bien común: inversiones (con plusvalía social y ecológica), repago de créditos, reservas (limitadas), distribución a los que crean la plusvalía (máximo: 20 veces el salario mínimo) y créditos sin interés a co-empresas; mientras que las aplicaciones que reduzcan el bien común ya no serán legales: inversiones en los mercados financieros, adquisiciones hostiles, distribución a personas que no trabajan en la empresa, donaciones a partidos políticos.
7. Como el beneficio financiero ya no es un fin en sí mismo, las empresas recuperan la libertad de aspirar a su tamaño óptimo. Ya no tienen que temer que otras empresas se las “traguen” y ya no les estará permitido tragarse a otras empresas; no necesitarán tener que crecer para ser más lucrativas, poderosas o fuertes que l@s competidor@s. Todas las empresas serán redimidas de la coerción estructural de tener que crecer y devorarse mutuamente.
8. Las desigualdades en las rentas y en la propiedad serán limitadas: la renta máxima no puede ser más de 20 veces la renta mínima; la propiedad privada no puede exceder 10 millones de euros; el derecho heredetario se limita a medio millón de euros por persona, en el caso de empresas familiares a diez millones de euros por persona. Herencias que excedan estos límites serán distribuidas como “dote democrática” a miembros de la generación siguiente. El objetivo de la “herencia máxima” y “herencia mínima”: Cuanto más justamente distribuido esté el capital inicial
tanto mayor será la igualdad de oportunidades.
9. Empresas grandes con más de 250 empleados pasan parcialmente a la propiedad de l@s emplead@s y l@s ciudadan@s; empresas con más de 5.000 emplead@s al cien por cien. L@s ciudadan@s serán representad@s por delegad@s directamente elegid@s en „parlamentos económicos regionales”. El gobierno no puede intervenir ni tiene propiedad en esas empresas.
10. El gobierno tampoco puede tocar los „bienes democráticos“, la tercera categoría de propiedad aparte de la gran mayoría de pymes privadas y unas cuantas grandes empresas de propiedad mixta. Bienes democráticos pueden ser: escuelas, universidades, hospitales, empresas de abastecimiento de agua y energía, telecomunicación, transporte público o bancas: la infraestructura básica.
11. Un bien democrático clave es „el banco democrático“. Este banco sirve – como todas las empresas – al bien común y está controlado como todos los bienes democráticos por la ciudadanía soberana y no por el Gobierno. Su servicio consiste en depósitos garantizados, créditos de interés reducido y cuentas corrientes gratuitas. Los mercados financieros tal y como se presentan hoy ya no existirán.
12. La democracia representativa será complementada por la democracia directa y la participativa. El pueblo soberano tiene el derecho a a) corregir a sus representantes (el parlamento), b) iniciar y adoptar leyes, c) iniciar y adoptar un cambio de la Constitución, y d) controlar áreas claves de la economía como los bienes democráticos.
13. Aparte de la asamblea económica [del bien común] habrá otras convenciones para profundizar la democracia: convención para la educación, una convención para la democratización de los medios de comunicación, y una convención para la creación de bienes democráticos.
14. Para anclar los valores de la economía del bien común en las generaciones futuras tan profundamente como hoy está arraigada en la generación actual la visión del ser humano socialdarwinista y capitalista, propongo cinco nuevas asignaturas obligatorias: emocionología, ética, comunicación, educación democrática y experiencia de la naturaleza.
15. Como la noción de „éxito empresarial“ será diferente en la economía del bien común, otras competencias de gestión serán las más solicitadas. Las personas más responsables, sociables, empáticas y capaces de atender al bien de tod@s y de la comunidad ecológica, serán l@s modelos apreciad@s por la sociedad y las más buscadas por las empresas.

Las empresas que quieran apoyar el modelo de la economía del bien común pueden ponerse en contacto directamente con el autor (que domina bien el espanol): www.christian-felber.at  O subscribirse directamente en la página web en la categoría „Unternehmen“. Está planeada una versión en español: www.gemeinwohl-oekonomie.org