dissabte, 1 de juny del 2013

ESCLAT D'ESCLET

Hi ha llocs especials dins el territori. Són aquells que alberguen i atreuen una major quantitat i qualitat de diversitat. Alguns formen part de les xarxes migratòries dels ocells i altres animals alats. Sant Vicenç d’Esclet és, sens dubte, un d’aquests llocs especials ungits per la terra per ser referència de pas en les rutes dels migrants. En pocs llocs com a Esclet podem trobar tanta vida escassa acumulada en tant poc espai. En aquesta primavera plujosa i inestable com poques, tant primaveral ella, s’ha pogut veure una col·lecció increïble de rapinyaires, alguns tant rars com l’arpella pàl·lida russa, el mussol migrant, l’esmerla o el falcó cama-roig, però també molts altres com falcó pelegrí, falcó mostatxut , milà negre, àliga marcenca, aligot vesper, una munió de esparvers cendrosos i arpelles comunes,... Pel que fa a ocells “especials” i poc comuns en aquesta banda del món, podem citar el gaig blau, el torlit, el trobat, el pigot garser petit, el còlit gris, el bitxac rogenc i molts limícoles.
Què és el que fa tant especial aquest lloc?. Segurament el prat de dall hi juga un paper important, però sembla que a part d’això hi hagi una confluència de condicions favorables “invisibles” pels humans. ¿Són les línies Hartmann, els corrents tel·lúrics, un mineral especial, un meteorit caigut d’un altre món, una zona geoatractiva o geobenèfica per excel·lència?.
El que és segur és que aquest “empordanet” minúscul serveix d’illa refugi als viatgers del món natural per descansar un temps o fins i tot per reproduir-se, en un món sense recers i cada dia més amenaçat.

Ahir 6 falcons mostatxuts 6 (Falco subbuteo), 1 falcó cama-roig (F. vespertinus), 2 milans negres (Milvus migrans), 4 gaigs blaus (Coracias garrulus), 2 torlits (Burhinus oedicnemus), 1 picot garser petit (Dendrocopos minor),... per anomenar només allò més especial, em van fer trempar un altre cop d’emoció pel contacte amb la salvatgia: el batec del món.

Falcó cama-roig (femella)
I aqui està el mascle
Gaig blau a Sant Vicenç
Gaig blau
Parella de torlits, bells en la seva estranyesa, ratllant la friquiditat.
Falcó mostatxut (aquesta foto no és meva, I'm sorry)
però aquesta sí
Escorxador (femella) 2-6-13

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada