dimarts, 12 d’abril de 2011

IDEES I PROPOSTES PER L'AUTONOMIA

PETIT RECULL D’ACTIVITATS ALTERNATIVES PER COMENÇAR A GENERAR CANVIS.
Pels Cicles Mitjà i Superior de primària


·        Racó de “listening”.
-         Diferents propostes d’exercicis de discriminació auditiva en diferents idiomes o fins i tot amb sons, com per exemple sons d’ocells...
-         Busca una cançó que t’agradi, d’acord amb el teu nivell d’anglès (“three little birds” de Bob marley, per exemple), a la web www.saberingles.com.ar/songs , escolta-la vàries vegades, fes l’exercici de listening proposat (fill in the gaps), i després mira la lletra i la traducció. Torna a sentir la cançó amb els ulls tancats i prova d’entendre-la ara. Què t’ha semblat?
·        Taller de llengua:
-         Fabrica el teu propi tipus de lletra (font) amb el web: http://www.pilothandwriting.com/ . Primer explora diferents tipus existents i pensa com vols que sigui la teva (o teves): divertida, estranya, grossa, petita, ... Pots mirar en els llibres dels Stilton on hi ha multitud de lletres diferents depenent del tema de la paraula en qüestió.
-         Busca una paraula de la qual desconeguis el significat en un diccionari. Intenta trobar motius i frases on la puguis utilitzar a partir d’ara.
-         Busca una notícia o article interessant en una revista o diari. Escriu el text a la teva manera, però canviant alguns detalls, de forma que en resulta una altra notícia nova.
-         Busca un país o zona que t’interessi en un atles i prova de trobar informació interessant sobre el lloc. Comparteix la teva informació amb els companys.
-         Busca les notícies del dia que vas néixer i selecciona les que et semblin més interessants per transmetre-les als companys.
-         Busca el significat etimològic del teu nom.
-         Busca en un diccionari etimològic el significat de diferents paraules i comparteix-lo.
-         Imagina’t a tu mateix d’aquí a deu anys. Com haurà evolucionat el món?. Imagina com pots ser tu mateix i què faràs.
-         Fes un avatar i un còmic a partir de les pagines web:
Pixton (creació de còmics): http://pixton.com/ct/
voki (útil per a la llengua oral): http://www.voki.com/create.php
-         Prepara una representació teatral
-          Prepara sopes de lletres amb el programa: Crossword puzzle maker, de la web: http://www.toolsforeducators.com/
-         Porta fotos de la teva família i feu entre tots un llibre de famílies de la classe. Escriviu coses sobre cadascun dels vostres familiars. Com són, què els agrada fer, manies, feines, costums...
-         Fes dictats per parelles. Primer dicta un i després l’altre, dictats diferents. Es corregeixen entre els dos.
·        Racó de redacció: Diferents models de redacció per ajudar a redactar textos, ja siguin notícies, contes o cançons amb propostes de redacció. Les redaccions es penjaran en un bloc de classe i es podran votar per decidir quina agrada més i perquè.
·        Taller “d’invents” i experiments:
-         Fes un circuit per a bales a partir de materials reciclats com retalls de cartolina, tubs de cartró de diferents mides, ampolles de plàstic, llaunes, taps de plàstic, rodes, pals de pinxo, fustes,...el que se t’acudeixi. Podeu fer una exposició i fins i tot un concurs amb els circuits fets.
-         Fes una maqueta amb materials reciclats.
-         Fes circuits elèctrics a partir de components reciclats o no.
-         Selecciona un experiment d’una llista, fes-lo i treu conclusions.
·        Taller de plàstica:
-         Pinta una mandala escollida d’entre un ampli ventall. Inventa’t tu una.
-         Fes una postal de felicitació d’aniversari per al teu company més proper. Posa el seu nom i data d’aniversari i dibuixa dins coses relacionades amb els aniversaris i que li agradin especialment al teu company. També es pot fer en altres idiomes.
-         Completa una imatge a partir d’un fragment donat. (qualsevol tipus de disseny pot servir per provocar la seva imaginació i utilitzar-la de manera lliure, més si es proposa utilitzar suports i materials de tota mena).
-         Fes un dibuix. Escull entre les opcions proposades: Maniquí de fusta (cos humà), natura morta (fruites o objectes comuns), peixos de l’aquari de la classe, ...
-         Atén les demandes d’algun company per fer dibuixos per algun treball, peces per a una maqueta, etc.
·        Racó dels enigmes. Endevinalles, trucs, misteris
-         Observació de fenòmens: Racó on els nens poden formular preguntes o dubtes sobre el món, especialment sobre problemes o fets concrets, plantejant una estratègia per la seva resolució.
Enigmes i problemes per resoldre de manera autònoma. En alguns caos es poden donar una sèrie de “pistes” per ajudar en cas necessari. Han d’intentar utilitzar el mínim nombre de pistes possible. http://acertijos.elhuevodechocolate.com/
·        Racó solidari
-         Comenta un mapa comparatiu de les diferencies mundials en el desenvolupament.
-         Entrar en contacte amb centres escolars de països subdesenvolupats i establir comunicació entre els alumnes dels dos centres comparant les seves experiències.
·        Racó ecològic o de la sostenibilitat.
-         Proposa algun tipus de conreu. Quina seria la millor època per iniciar-lo?, com?, Què s’hauria de fer?, Què necessitem?.
-         Fes un “dibuix efímer” amb pissarra velleda o amb pissarra de sorra.
-         Fes un estudi de les escombreries de casa teva. Proposa maneres de reduir el consum de materials i de reutilitzar els materials de rebuig que es generen.
·        Racó d’ortografia:
-         Dictats per parelles. Hi ha un text penjat en un lloc de la classe i un membre de la parella ha d’anar a llegir-lo i tornar a dictar cada frase al seu company.
-         Dictats de dibuixos. Dictats amb paraules substituïdes per dibuixos que els nens han de desxifrar per poder-los dictar correctament.
-         Còpies d’elecció: dictats on els nens han d’escollir entre dues opcions, una escrita de forma correcta i un altre de forma incorrecta, en determinades paraules. Guanya qui tingui més encerts.
·        Racó d’entrenament lector.
-         Diferents proves i exercicis visuals relacionats amb la lectura per tal de millorar la velocitat i la comprensió. Amb ordinador i sense.
·        L’espai del protagonista de la setmana:
-         Cada setmana un alumne és el protagonista i ha de preparar algunes activitats. Una presentació sobre si mateix, una activitat relacionada amb les seves habilitats especials per ensenyar als demés: recepta de cuina, malabars, trucs de màgia, grafiti... etc. També el racó de protagonista de la setmana amb la seva cançó favorita, llibre favorit, pel·lícula favorita, joc favorit, esport, aficions ...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada