dilluns, 4 d’abril del 2016

L'OMS ALERTA QUE ELS DEURES PERJUDIQUEN LA SALUT

Article del diari El Periódico on explica les conclusions de la OMS sobre els efectes comprovats del deures en els escolars espanyols, comparats amb altres zones, sents el quarts més estressats d'Europa. Una altra opinió més, des de mitjans independents i no directament lligats amb el món educatiu, en contra dels deures com a gravamen necessari per als aprenentatges. És curiós constatar en aquestes dades com les noies s'estressen més que els nois, fins a un 10% més en arribar al batxillerat, i com certes associacions de pares d'alumnes (Ceapa) estan a favor de la crítica als deures i d'altres (Fapac) estan en contra. Curiosament la presidenta de la Fapac, que fa les declaracions a El Periódico, es famosa per ser representant d'ella mateixa sense demanar opinió a la resta de l'associació. O com qui diu, la associació és ella. 

L'OMS alerta que els deures perjudiquen la salut

  • L'estrès de les tasques escolars desemboca en mals de cap, abdominals i d'esquena, i causa nervis, tensió i tristesa
  • Un 70% de les noies espanyoles de 15 anys asseguren sentir-se pressionades pel treball que els professors els manen fer a casa

L'OMS alerta que els deures perjudiquen la salut


MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA
DIUMENGE, 3 D'ABRIL DEL 2016 - 18:22 CEST
Si fa poc l'avís arribava de l'OCDE, que va advertir que els deures escolars contribueixen a augmentar les diferències entre alumnes rics i alumnes pobres, ara és l'OMS la que alerta contra el risc que suposen les tasques encomanades a l'escola. L'Organització Mundial de la Salut ha constatat que el percentatge d'estudiants espanyols que pateixen estrès per culpa dels deures és dels més alts d'Europa. De fins al 70% en les noies de 15 anys. I aquesta pressió, assenyala la mateixa OMS, es tradueix moltes vegades en "un increment de patologies com els mals de cap, dolors d'esquena, malestar abdominal i marejos", així com dels "estats d'ànim que porten els nois a sentir-se tristos, tensos o nerviosos".
La incidència dels deures sobre la salut augmenta a mesura que els alumnes creixen, informa l'OMS en la seva última enquesta realitzada a joves en edat escolar, en què han participat una mica més d'11.000 estudiants espanyols. Als 11 anys, un 34% dels nens i un 25% de les nenes afirmen sentir-se pressionats pels deures. Als 13, les noies (un 55%) passen al davant dels seus companys masculins (un 53%) quan se'ls pregunta si les tasques escolars els provoquen estrès. Als 15 anys, quan ja estan acabant l'educació obligatòria, un 70% de les noies diuen sentir-se angoixades pels deures enfront del 60% dels nois. Això col·loca els espanyols, que segons l'OCDE dediquen una mitjana setmanal de sis hores i mitja a fer treballs escolars fora de l'horari del col·legi, com els quarts més estressats d'Europa (al darrere de maltesos, escocesos i islandesos).

Els estudiants espanyols dediquen una mitjana de sis hores i mitja a la setmana a fer els deures del col·legi

"Realment, tenim un problema", reflexiona Maria Vinuesa, mestra i membre de l'executiva de l'associació Rosa Sensat. L'entitat, indica Vinuesa, "ja tenia moltes prevencions contra els deures per raons pedagògiques i perquè poden ser causants de desigualtats socials", però ara, "si a més es comprova que tenen efectes sobre la salut dels estudiants, encara són més desaconsellables", sentencia. La responsable de Rosa Sensat defensa que "l'aprenentatge està a tot arreu, els nens poden aprendre sortint a fer un passeig, anant a comprar a una botiga pròxima o ajudant els seus pares en la cuina", de manera que els deures o la prolongació del treball escolar a casa no tenen raó de ser, diu.
article complert a l'enllaç:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada